(kajasagenes)

recipe; kanelsnurrer

    Dato: 05.02.2017 Klokken: 16:52 Kommentarer: 6

God søndag kjære dere! Håper helgen har til nå vært fin og at du har hatt mulighet til å lade opp batteriene for en ny, travel uke. Helgen er for meg kosedagene i uken, der jeg spiser nett hva jeg vil uten bekymring eller dårlig samvittighet. Slik det skal være spør du meg! Med det tenkte jeg at i dag, på selveste kosesøndag, er en gyllen mulighet til å dele en supergod oppskrift på mine favoritter innenfor gjærbakst; nemlig kanelsnurrer! 


Det du trenger for ca. 20 kanelsnurrer er; 

1 kg hvetemel
5 dl melk 
25 g fersk gjær / en halv pose tørrgjær
150 g sukker 
1 ts malk kardemomme 
1/2 ts salt 
1 egg 
150 g smør, delt opp i terninger 

Samt smør, kanel og sukker, eventuelt vispet egg til å pensle over bollene. 


Slik gjør du;
Kanelsnurrene følger som annen gjærbakst de grunnleggende prinsippene om elting av deig, heving, utbaking, heving igjen, steking og deretter skal det nytes! Man løser opp gjæren i lunket vann, deretter tilsettes sukker, salt, kardemomme, egg og mel. Videre arbeider man med deigen til den får en smidig overflate. Denne oppskriften tar utgangspunkt i at man elter deigen i en kjøkkenmaskin ved bruk av en eltekrok. Deretter tilsetter smørbiter i terninger, før man elter deigen videre. Jeg foretrekker å ta i bruk den gode gammeldagse måten når jeg lager boller, der man arbeider med deigen for hånd og får unnagjort en liten treningsøkt for armene i samme slengen ;) - Gjør det du trives med!

Når deigen har fått en smidig overflate skal denne heves til dobbel størrelse på ett lunt sted. Dette kan ta alt fra 20 min til 2 timer avhengig av hvor lunt og varmt det er i rommet. Etter heving deler man deigen i to leiver og kjevler ut hver av dem, og smører på smør, samt sukker og kanel. Hvordan man lager snurrene er opp til hver enkelt, der jeg bruker å dele opp deigen i remser som tvinnes og deretter knyttes. Videre gjenstår en ny runde med heving i 40 minutter under pledd, før bollene er klare for å pensles med egg og drysses ned med perlesukker. Eit lite tips her er å hamstre perlesukker i Sverige da det hvite perlesukkeret som er å få kjøpt der ser enda mer delikat ut enn det norske gjennomsiktige sukkeret. Ferdig penslet er bollene klare for å steke i 10-12 minutter på 225 grader, midt i ovnen. Her er det lurt å holde ett øye med bollene mot slutten av steketiden da den optimale tiden for steking er forskjellig for hver ovn. Bollene er ferdige når de har fått en gyllen farge og er lyst brune på undersiden. Avkjøl så bakverket på rist og deretter; nyyyt!


Oppskriften er hentet fra Trines matblogg, og all kreditt for gode boller går til hun! Gøy å dele videre gode oppskrifter, slik at flere kan nyte supergode boller. For mer utdypende (og bedre) forklaring på fremgangsmåten finner du her. :-) 

God søndag dere!
 

hjemmelaget frappe

    Dato: 22.03.2016 Klokken: 16:02 Kommentarer: 6

God tirsdag til dere alle! Det er offisielt påskeferie for meg også, og for øyeblikket er vi på vei opp til hytta vår på Rauland. Jeg ser frem til påsketid, familie, avslapping og kos på fjellet. I anledning påske og ekstra kos tenkte jeg å dele en oppskrift med dere på hjemmelaget frappe. Jeg er en sikkelig frappe-drikker og ender som regel alltid opp med å bestille det på cafe-bar. Favoritten er karamell eller sea salt caramell som der selger enkelte steder - så god!

Det du trenger til en porsjon: 
En kopp kaffe
Isbiter ca. 8 stk 
Vaniljeis 
Karamellsaus 
Krem til topping 

Hvor mye kaffe og is man bruker er litt opp til den enkelte og hvor glad man er i kaffesmak. 

Legg isbiter, kaffi og is i blenderen og blend i vei! Den fine blenderen vår er i merket Coline, og er kjøpt på Clas Olsson. 

Frappen har allerede laget et lag med skum etter en ur i blenderen. Ønsker man mer topping er krem også veldig godt oppå. Tilsett karamellsaus i kremen og voilà! Klar til servering!

Bring your favorite coffe-place home to your couch. 



Ønsker dere en fin tirsdag! 

recipe; søte fløtekarameller

    Dato: 31.12.2015 Klokken: 13:31 Kommentarer: 2

God morgen! Eller god dag. Jeg har ikke dradd meg opp fra sengen før klokken bikket halv 12 i dag, så for meg er dagen enda ung. De er så deilig å kunne sove helt ut og bare nyte morgenene. Jeg skal i alle fall nyte de siste dagene av ferien. I dag er det jo selveste nyttårsaften og de fleste har vel en stor fest med deilig middag og bobler i glasset på planen i kveld. Etterpå skal jeg snekre sammen ett antrekk for kvelden, hoppe i finstasen og dra til svigerfar for å nyte god mat. Senere skal jeg møte fine jenter for å danse oss inn i det nye året. Det blir nok så gøy! Før den tid ønsker jeg å dele min favorittoppskrift på fløtekarameller. Er det noe som hører julen til, er det vel nettopp dette. 

På vesle julaften laget svigermor og jeg fløtekarameller. Hun er kjent for sine søte gode fløtekarameller, og jeg ville så gjerne lære meg hvordan man lager de. Å koke karameller er en treningssak. Det er ikke alltid like lett å vite hvor lenge man skal koke de. Koker de for lite blir det bare kliss, koker de for lenge blir de harde som sukkertøy. Uansett, kokt for lite eller for lenge; gode er de!

Denne oppskriften gir ca. 30 fløtekarameller. 

Du trenger:
3 dl fløte
250 g sukker
60 g smør 
100 g sirup

Slik gjør du: 

♥ Ha alle ingrediensene i en kjele og sett platen på middels sterk varme. La massen koke til den har fått en mørkere farge og en "glatt" overflate. Dette tilsvarer ca. 20 - 30 min.
- For å finne ut om du har kokt dem lenge nok, ta et glass/boks med kaldt vann og dypp en teskje karamellmasse i vannet. Kan karamellmassen formes til en kule, er karamellene ferdig kokte. 

♥ Hell massen over i små muffinsformer eller oppi en kakeform. Jeg fant formene mine på Søstrene Grene. Heller du formene i en stor kakeform lar du dem stivne en god stund før du skjærer firkanter ut av deigen og pakker dem inn i for eksempel mellomleggspapir. 

 

Å lage karameller er ikke gjort i en fei. Så her må en sette av litt tid. Ellers svarer det seg ikke å lage dobbel oppskrift i samme kjele. Dette fører til at karamellene blir ødelagt og mister den fine konsistensen sin. Så ikke glem det. Denne har jeg og flere brent oss på før :-). Ønsker dere en fin feiring, og ikke minst; et godt nytt år! Vi snakkes til neste år. :-P

matpakketips; fiskeburger

    Dato: 06.05.2015 Klokken: 18:56 Kommentarer: 1

Hei, hvordan står det til med dere denne onsdagen? Tenk, vi er allerede kommet halvveis i uken - jippi. På vei hjem fra jobb i dag var jeg innom fiskebutikken og kjøpte med meg to store fiskekaker. Den ene forsvant ned i en fei, på vei hjem fra trening, mens den andre blir nistemat i morgen. Sammen med hamburgerbrød, friske grønsaker og dressing har jeg laget meg en aldri så liten fiskeburger til niste. Et lite matpakke tips!

Det du trenger: en fiskekake - et hamburgerbrød (gjerne grove) - salatblad - tomater/paprika - agurk - en hjemmelaget dressing

Min hjemmelagde dressing bestod av :
1 ss majones 
1 ss lett rømme 
opphakket vårløk og hvitløk 
noen dråper sitornsaft 

Dressingen oppbevarte jeg i en liten boks. Ettersom jeg synes den smaker best når den blir smurt på rett før maten skal spises. 


So tasty and delicious.

Håper det smaker! 

home made bars

    Dato: 21.01.2015 Klokken: 20:09 Kommentarer: 4

God onsdag alle sammen! Vi er halvveis i uken allerede, wiho. I dag tenkte jeg å dele en aldri så liten oppskrift på mine hjemmelagde sjokoladebarer. Er det noe jeg er blitt utrolig glad i, som en liten treat etter en hard treningsøkt eller som en liten redning når sukkersuget er som verst, er det disse barene. De er sunne, velsmakende og mettende. For litt mørk sjokolade har vi faktisk bare godt av. Det styrker immunforsvaret vårt faktisk! Her kan vi spise med god samvittighet!

Det du trenger: 
100 g smeltet mørk sjokolade
3-4 dl korn- og frøtyper (her velger du selv hva du vil bruke)
1 neve frukt
4 ss smeltet peanutsmør
40 g smeltet soft flora margarin ( evt. honning eller kokossmør)  

Det første du gjør er å knekke opp sjokoladen og sette den i vannbad, slik at den smelter. Tilsett det tørre i en bolle. Her bruker jeg havregryn, linfrø og sesamfrø. Har vi andre spennende korn- og frøtyper hjemme eksperimenterer jeg med de også. Av frukt liker jeg å bruke tranebær. De gjør seg så godt i disse barene. Deretter smelter jeg peanutsmøret og margrinen/ kokossmøret i en panne, og tilsetter det i bollen. Før jeg legger barene i en brødform, pensler jeg bakepapiret med sjokolade. Slik får man litt sjokolade over hele baren. Hell blandingen deretter i formen og "dryss" litt sjokolade på toppen av barene også. Før barene skal stivne i fryseren, skjærer jeg dem opp i passe store biter, og legger ett mellomleggspapir mellom dem.  La dem så stå i frysen i noen timer. Har du litt for mye sjokolade igjen, setter du skålen med den smeltede sjokoladen i kjøleskapet. Den er det bare til å smelte opp igjen, og nyte til kveldskos med frukt dagen etter. 

My favorite healthy treat! 


Ukens tredje treningsøkt har jeg lagt bak meg, og nå venter kjærestekos og hjemmelagde grove scones i ovnen på meg. Fin avslutning på dagen det. Ha en fin onsdag videre, sweethearts ♥

recipe; cookies

    Dato: 22.09.2014 Klokken: 16:27 Kommentarer: 6

Hei og god mandag alle sammen! Tenkte jeg skulle dele en liten oppskrift på noen gode cookies som jeg laget i helgen. Kanskje litt feil å dele oppskrift på søtsaker på en mandag, men jeg håper dere sparer den til helgen og overrasker noen dere er glade i med gode sjokoladekjeks. 


Det første du må gjøre er å ta smør/ margarin ut av kjøleskapet, slik at det blir romtemperert. Da er det mye letter å jobbe med. Sett så ovnen på 180 grader. Finhakk sjokoladen, og bland sukker og smør til en kremet masse. Tilsett så eggene, og la de ble rørt godt inn. Hell så i det tørre (mel, salt, hornsalt) og tilsett så vaniljedråpene. Tilsett den hakkede sjokoladen og evt. bær. 

La cookiesene ha stort mellomrom på stekeplata, ettersom de flyter utover. La dem steke i 10-12 minutter til de blir lysebrune. Når du tar cookiesene ut av ovnen kan du legge dem på rist - da blir dem sprø, eller i en boks - da blir dem myke. 


God appetitt! 

kyllingciabatta

    Dato: 23.01.2014 Klokken: 14:11 Kommentarer: 9

Hei, og god torsdag alle! Favorittdagen min når det kommer til skole. Slutter klokken tolv hver torsdag, og det er like deilig hver gang. Da jeg kom hjem startet jeg å lage en god lunch/middag. Tenkte jeg skulle dele den med dere her. To middagsinnlegg på en uke, må virkelig si mat har gått i hodet på meg, haha. Men vi snakker sunn mat så det gjør ikke noe. 



På bunnen legger jeg tzatzikidressing og / eller pesto. Denne gangen ble det kun dressing. Både topp og bunnen blir dekket med dressing / pesto. 

Deretter salatblad. Jeg brukte hjertesalat, men det er smak og behag hva man velger å bruke her. 

Så kommer kyllingen. Vil du ha enda mer mat på ciabattaen din, vil jeg anbefale å steke baconstrimler og legge oppå. 

Til slutt pynter du med det du måtte like av grønnsaker. Jeg brukte agurk, men vet at paprika funker også kjempefint. 

Sammen med et glass sitronvann har du en supergod middag eller en litt tyngre lunch. Ha en fin dag videre!

sjokoladecookies

    Dato: 11.11.2013 Klokken: 14:53 Kommentarer: 11


+ 1 dl bakekakao (!!) 

Håper det smaker! 

muffinsoppskrift

    Dato: 10.10.2013 Klokken: 13:29 Kommentarer: 5



De skal være bløte inni. Som sagt så er de like gode frosne som nystekte. Jeg vil virkelig anbefale å fryse dem ned samme dag som dem er laget for så å ta dem opp igjen. På denne måten unngår du å måtte kaste muffinsene på grunn av de har stått for lenge i skapet og blitt tørre og ikke noe særlig gode!

Lykke til!

recipe; brownies

    Dato: 21.09.2013 Klokken: 20:06 Kommentarer: 7

Var oppe å hoppet i åttetiden i dag. Klokken ni bar det på jobb, hvor jeg brukte hele min formiddag. Nå har jeg kommet hjem og tatt turen til Nora. Fikk laget en brownieskake på den lille timen jeg var hjemom. Effektiv lørdag med andre ord. Nå står jentekos og kaker for tur. Can't wait. Skal prøve å få tatt en outfit før jentene kommer. Har jo blitt litt lat på den siden den siste uka. Min unnskyldning; jeg våkner rett før skolen, trøtt og kald = tar på sjal og varm genser. 

Vel nok mas, det jeg hadde tenkt å dele med dere i dag er en oppskrift på en yummy brownieskake. Etter jeg begynte å følge denne oppskriften har jeg ikke laget andre. 


Lykke til!

home made frozen yoghurt

    Dato: 19.08.2013 Klokken: 16:29 Kommentarer: 18






Laget meg en hjemmelaget frossen yoghurt i går, som ble nokså god. Jeg lot yoghurten stå i frysen i noen timer. Deretter toppet jeg den med m&m's, twix-sjokolade, bringebær og sjokoladesaus. Nam, fin avsluttning på sommerferien. Yoghurt er jo sunnere enn is, så å fryse yoghurt er en fin erstatning for den himmelske iskremen. Nå er det tilbake til litt sunnere alternativer. Så får vi se hvor lenge jeg klarer å holde meg unna. :-) 

Har du laget noe lignende?

sunt og godt

    Dato: 12.06.2013 Klokken: 15:41 Kommentarer: 1

Jeg har fått spørsmål om jeg kan lage et innlegg med mine tips til litt sunnere måltider, og det kan jeg jo. Selv om kroppspresset og kroppsfokuset i Norge har aldri vært større enn i år, synes ikke jeg det utgjør noen forskjell om jeg deler mine små tips her. Å bytte ut skolebollene med bær og hvetemel med litt havre har bare kroppen godt av.

Dette er et tips jeg har komt med før. Å dele opp epler og annen frukt er en veldig fin løsning dersom man er småsulten. Eller har lyst på noe godt. Selv liker jeg de best dersom de er drysset med kanel. Du an eventuelt drysse over litt sukker dersom du vil ha det litt søtere. 




Dette er noe av det smarteste og letteste du kan lage deg. Det er også sunt og veldig godt. For å ikke glemme å nevne veldig mettende. Pannekakene er laget på 1-2-3. De smaker enda bedre dersom du spiser det med cottage cheese, hjemmelaget syltetøy og bær eller frukt. Nam!


Putt alt du finner av frø og annen fiberholdig mat og vips, der har du gode knekkebrød. Dette er veldig enkelt og sunnere enn de man får kjøpt på butikken. Interenttet florerer av ulike oppskrifter så her kan du egentlig velge og vrake. 


Dersom du har lyst på noe mer søtt. Er vaniljekesam et godt alternativ. Sammen med blåbær, jordbær og andre frukter er det supergodt. 


Noe av det beste jeg vet er kyllingsalat. Stek kylling i en stekepanne. Dryss over litt krydder. Skjær opp grønnsaker. Og vips der har du en fin og dødsgod middag, lunch, frokost eller kvelds.




Leverpostein inneholder jern, noe som er viktig for hjernen. På så og si hver eneste matpakke jeg har med på skolen finner du leverpostei og agurk som pålegg. Denne kombinasjonen er blitt en favoritt. 

Har du noen godt tips å dele?

oppskrift: gulrotkake

    Dato: 12.05.2013 Klokken: 22:46 Kommentarer: 2

Tenkte å dele en oppskrift på en god gulrotkake som jeg laget i kveld. Veldig enkel, og de fleste av ingrediensene finner du som oftest hjemme. Kanskje sett bort fra kremosten da. :)


Det første du gjør er å vaske og skrelle gulrøttene før du begynner å raspe dem. Etterpå lager du eggedosis ut fra egg og sukker. Deretter sikter du i det tørre, og blander gulrøttene og oljen sammen. Så steker du kaka i ca 30 min på den nederste rilla på 180 grader. Mens kaken steker blander du sammen ingrediensene til osteglasuren. Det er lurt på forhånd å ta ut den naturelle osten og smøret fra kjøleskapet slik at det har romtemperatur. Da er det lettere å få en glatt glasur. Denne skal smøres på når kaken er blitt kald. 




Håper den smaker!

OPPSKRIFT PÅ CUPCAKES

    Dato: 04.06.2012 Klokken: 16:37 Kommentarer: 7

Fikk spørsmål om jeg kunne legge ut oppskriften på cupcakesa og frostingen, og det kan jeg selvfølgelig.

Cupcakes: 

4 dl sukker
250 g smør
4 egg
2 dl melk
6 dl mel
3 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
pisk smør og sukker hvitt.

Tilsett vekselsvis egg, melk og det tørre. Fyll formene 2/3 fulle og stek dem på 175 grader C. små stekes i 15-20 minutter, store 20-25 minutt.


Frosting:

250 g smør (blir litt til overs)
+ ein del melis (her må du nesten bare se hvor mye du vil ha)
+ litt melk (ikke for mye, men heller ikke for lite)
+ konditorfarge og du ønsker det
Så er det bare å hive på med alt du har av kakepynt og de blir tipp topp gode! :)
Håper det smaker!

BROWNIESEMUFFINS

    Dato: 01.02.2012 Klokken: 21:21 Kommentarer: 0

Tenkte jeg kunne dele med dere en veldig god oppskrift på browniesemuffins. De har vært en favoritt i årevis. 

100g smeltet smør/margarin i en kjele for seg selv. Dette skal hellers i til slutt.

2 egg 
2 1/2 dl sukker
- til eggedosis 

4 ss kakaopulver
2 dl hvetemel
1/2 ts bakepulver
- bland sammen med eggedosisen

Hell så i smøret. 
Fordel røren så i muffinsformenen

Blir ca. 12 muffinser. 

Stekes midt i ovnen på 200°C i ca 15 min.