(kajasagenes)

recipe; kanelsnurrer

    Dato: 05.02.2017 Klokken: 16:52 Kommentarer: 6

God sndag kjre dere! Hper helgen har til n vrt fin og at du har hatt mulighet til lade opp batteriene for en ny, travel uke. Helgen er for meg kosedagene i uken, der jeg spiser nett hva jeg vil uten bekymring eller drlig samvittighet. Slik det skal vre spr du meg! Med det tenkte jeg at i dag, p selveste kosesndag, er en gyllen mulighet til dele en supergod oppskrift p mine favoritter innenfor gjrbakst; nemlig kanelsnurrer! 


Det du trenger for ca. 20 kanelsnurrer er; 

1 kg hvetemel
5 dl melk 
25 g fersk gjr / en halv pose trrgjr
150 g sukker 
1 ts malk kardemomme 
1/2 ts salt 
1 egg 
150 g smr, delt opp i terninger 

Samt smr, kanel og sukker, eventuelt vispet egg til pensle over bollene. 


Slik gjr du;
Kanelsnurrene flger som annen gjrbakst de grunnleggende prinsippene om elting av deig, heving, utbaking, heving igjen, steking og deretter skal det nytes! Man lser opp gjren i lunket vann, deretter tilsettes sukker, salt, kardemomme, egg og mel. Videre arbeider man med deigen til den fr en smidig overflate. Denne oppskriften tar utgangspunkt i at man elter deigen i en kjkkenmaskin ved bruk av en eltekrok. Deretter tilsetter smrbiter i terninger, fr man elter deigen videre. Jeg foretrekker ta i bruk den gode gammeldagse mten nr jeg lager boller, der man arbeider med deigen for hnd og fr unnagjort en liten treningskt for armene i samme slengen ;) - Gjr det du trives med!

Nr deigen har ftt en smidig overflate skal denne heves til dobbel strrelse p ett lunt sted. Dette kan ta alt fra 20 min til 2 timer avhengig av hvor lunt og varmt det er i rommet. Etter heving deler man deigen i to leiver og kjevler ut hver av dem, og smrer p smr, samt sukker og kanel. Hvordan man lager snurrene er opp til hver enkelt, der jeg bruker dele opp deigen i remser som tvinnes og deretter knyttes. Videre gjenstr en ny runde med heving i 40 minutter under pledd, fr bollene er klare for pensles med egg og drysses ned med perlesukker. Eit lite tips her er hamstre perlesukker i Sverige da det hvite perlesukkeret som er f kjpt der ser enda mer delikat ut enn det norske gjennomsiktige sukkeret. Ferdig penslet er bollene klare for steke i 10-12 minutter p 225 grader, midt i ovnen. Her er det lurt holde ett ye med bollene mot slutten av steketiden da den optimale tiden for steking er forskjellig for hver ovn. Bollene er ferdige nr de har ftt en gyllen farge og er lyst brune p undersiden. Avkjl s bakverket p rist og deretter; nyyyt!


Oppskriften er hentet fra Trines matblogg, og all kreditt for gode boller gr til hun! Gy dele videre gode oppskrifter, slik at flere kan nyte supergode boller. For mer utdypende (og bedre) forklaring p fremgangsmten finner du her. :-) 

God sndag dere!
 

hjemmelaget frappe

    Dato: 22.03.2016 Klokken: 16:02 Kommentarer: 6

God tirsdag til dere alle! Det er offisielt pskeferie for meg ogs, og for yeblikket er vi p vei opp til hytta vr p Rauland. Jeg ser frem til psketid, familie, avslapping og kos p fjellet. I anledning pske og ekstra kos tenkte jeg dele en oppskrift med dere p hjemmelaget frappe. Jeg er en sikkelig frappe-drikker og ender som regel alltid opp med bestille det p cafe-bar. Favoritten er karamell eller sea salt caramell som der selger enkelte steder - s god!

Det du trenger til en porsjon: 
En kopp kaffe
Isbiter ca. 8 stk 
Vaniljeis 
Karamellsaus 
Krem til topping 

Hvor mye kaffe og is man bruker er litt opp til den enkelte og hvor glad man er i kaffesmak. 

Legg isbiter, kaffi og is i blenderen og blend i vei! Den fine blenderen vr er i merket Coline, og er kjpt p Clas Olsson. 

Frappen har allerede laget et lag med skum etter en ur i blenderen. nsker man mer topping er krem ogs veldig godt opp. Tilsett karamellsaus i kremen og voil! Klar til servering!

Bring your favorite coffe-place home to your couch. 



nsker dere en fin tirsdag! 

recipe; ste fltekarameller

    Dato: 31.12.2015 Klokken: 13:31 Kommentarer: 2

God morgen! Eller god dag. Jeg har ikke dradd meg opp fra sengen fr klokken bikket halv 12 i dag, s for meg er dagen enda ung. De er s deilig kunne sove helt ut og bare nyte morgenene. Jeg skal i alle fall nyte de siste dagene av ferien. I dag er det jo selveste nyttrsaften og de fleste har vel en stor fest med deilig middag og bobler i glasset p planen i kveld. Etterp skal jeg snekre sammen ett antrekk for kvelden, hoppe i finstasen og dra til svigerfar for nyte god mat. Senere skal jeg mte fine jenter for danse oss inn i det nye ret. Det blir nok s gy! Fr den tid nsker jeg dele min favorittoppskrift p fltekarameller. Er det noe som hrer julen til, er det vel nettopp dette. 

P vesle julaften laget svigermor og jeg fltekarameller. Hun er kjent for sine ste gode fltekarameller, og jeg ville s gjerne lre meg hvordan man lager de. koke karameller er en treningssak. Det er ikke alltid like lett vite hvor lenge man skal koke de. Koker de for lite blir det bare kliss, koker de for lenge blir de harde som sukkerty. Uansett, kokt for lite eller for lenge; gode er de!

Denne oppskriften gir ca. 30 fltekarameller. 

Du trenger:
3 dl flte
250 g sukker
60 g smr 
100 g sirup

Slik gjr du: 

♥ Ha alle ingrediensene i en kjele og sett platen p middels sterk varme. La massen koke til den har ftt en mrkere farge og en "glatt" overflate. Dette tilsvarer ca. 20 - 30 min.
- For finne ut om du har kokt dem lenge nok, ta et glass/boks med kaldt vann og dypp en teskje karamellmasse i vannet. Kan karamellmassen formes til en kule, er karamellene ferdig kokte. 

♥ Hell massen over i sm muffinsformer eller oppi en kakeform. Jeg fant formene mine p Sstrene Grene. Heller du formene i en stor kakeform lar du dem stivne en god stund fr du skjrer firkanter ut av deigen og pakker dem inn i for eksempel mellomleggspapir. 

 

lage karameller er ikke gjort i en fei. S her m en sette av litt tid. Ellers svarer det seg ikke lage dobbel oppskrift i samme kjele. Dette frer til at karamellene blir delagt og mister den fine konsistensen sin. S ikke glem det. Denne har jeg og flere brent oss p fr :-). nsker dere en fin feiring, og ikke minst; et godt nytt r! Vi snakkes til neste r. :-P

matpakketips; fiskeburger

    Dato: 06.05.2015 Klokken: 18:56 Kommentarer: 1

Hei, hvordan str det til med dere denne onsdagen? Tenk, vi er allerede kommet halvveis i uken - jippi. P vei hjem fra jobb i dag var jeg innom fiskebutikken og kjpte med meg to store fiskekaker. Den ene forsvant ned i en fei, p vei hjem fra trening, mens den andre blir nistemat i morgen. Sammen med hamburgerbrd, friske grnsaker og dressing har jeg laget meg en aldri s liten fiskeburger til niste. Et lite matpakke tips!

Det du trenger: en fiskekake - et hamburgerbrd (gjerne grove) - salatblad - tomater/paprika - agurk - en hjemmelaget dressing

Min hjemmelagde dressing bestod av :
1 ss majones
1 ss lett rmme
opphakket vrlk og hvitlk
noen drper sitornsaft

Dressingen oppbevarte jeg i en liten boks. Ettersom jeg synes den smaker best nr den blir smurt p rett fr maten skal spises.


So tasty and delicious.

Hper det smaker!

home made bars

    Dato: 21.01.2015 Klokken: 20:09 Kommentarer: 4

God onsdag alle sammen! Vi er halvveis i uken allerede, wiho. I dag tenkte jeg dele en aldri s liten oppskrift p mine hjemmelagde sjokoladebarer. Er det noe jeg er blitt utrolig glad i, som en liten treat etter en hard treningskt eller som en liten redning nr sukkersuget er som verst, er det disse barene. De er sunne, velsmakende og mettende. For litt mrk sjokolade har vi faktisk bare godt av. Det styrker immunforsvaret vrt faktisk! Her kan vi spise med god samvittighet!

Det du trenger:
100 g smeltet mrk sjokolade
3-4 dl korn- og frtyper (her velger du selv hva du vil bruke)
1 neve frukt
4 ss smeltet peanutsmr
40 g smeltet soft flora margarin ( evt. honning eller kokossmr)

Det frste du gjr er knekke opp sjokoladen og sette den i vannbad, slik at den smelter. Tilsett det trre i en bolle. Her bruker jeg havregryn, linfr og sesamfr. Har vi andre spennende korn- og frtyper hjemme eksperimenterer jeg med de ogs. Av frukt liker jeg bruke tranebr. De gjr seg s godt i disse barene. Deretter smelter jeg peanutsmret og margrinen/ kokossmret i en panne, og tilsetter det i bollen. Fr jeg legger barene i en brdform, pensler jeg bakepapiret med sjokolade. Slik fr man litt sjokolade over hele baren. Hell blandingen deretter i formen og "dryss" litt sjokolade p toppen av barene ogs. Fr barene skal stivne i fryseren, skjrer jeg dem opp i passe store biter, og legger ett mellomleggspapir mellom dem. La dem s st i frysen i noen timer. Har du litt for mye sjokolade igjen, setter du sklen med den smeltede sjokoladen i kjleskapet. Den er det bare til smelte opp igjen, og nyte til kveldskos med frukt dagen etter.

My favorite healthy treat!


Ukens tredje treningskt har jeg lagt bak meg, og n venter kjrestekos og hjemmelagde grove scones i ovnen p meg. Fin avslutning p dagen det. Ha en fin onsdag videre, sweethearts♥

recipe; cookies

    Dato: 22.09.2014 Klokken: 16:27 Kommentarer: 6

Hei og god mandag alle sammen! Tenkte jeg skulle dele en liten oppskrift p noen gode cookies som jeg laget i helgen. Kanskje litt feil dele oppskrift p stsaker p en mandag, men jeg hper dere sparer den til helgen og overrasker noen dere er glade i med gode sjokoladekjeks.


Det frste du m gjre er ta smr/ margarin ut av kjleskapet, slik at det blir romtemperert. Da er det mye letter jobbe med. Sett s ovnen p 180 grader. Finhakk sjokoladen, og bland sukker og smr til en kremet masse. Tilsett s eggene, og la de ble rrt godt inn. Hell s i det trre (mel, salt, hornsalt) og tilsett s vaniljedrpene. Tilsett den hakkede sjokoladen og evt. br.

La cookiesene ha stort mellomrom p stekeplata, ettersom de flyter utover. La dem steke i 10-12 minutter til de blir lysebrune. Nr du tar cookiesene ut av ovnen kan du legge dem p rist - da blir dem spr, eller i en boks - da blir dem myke.


God appetitt!

kyllingciabatta

    Dato: 23.01.2014 Klokken: 14:11 Kommentarer: 9

Hei, og god torsdag alle! Favorittdagen min nr det kommer til skole. Slutter klokken tolv hver torsdag, og det er like deilig hver gang. Da jeg kom hjem startet jeg lage en god lunch/middag. Tenkte jeg skulle dele den med dere her. To middagsinnlegg p en uke, m virkelig si mat har gtt i hodet p meg, haha. Men vi snakker sunn mat s det gjr ikke noe.



P bunnen legger jeg tzatzikidressing og / eller pesto. Denne gangen ble det kun dressing. Bde topp og bunnen blir dekket med dressing / pesto.

Deretter salatblad. Jeg brukte hjertesalat, men det er smak og behag hva man velger bruke her.

S kommer kyllingen. Vil du ha enda mer mat p ciabattaen din, vil jeg anbefale steke baconstrimler og legge opp.

Til slutt pynter du med det du mtte like av grnnsaker. Jeg brukte agurk, men vet at paprika funker ogs kjempefint.

Sammen med et glass sitronvann har du en supergod middag eller en litt tyngre lunch. Ha en fin dag videre!

sjokoladecookies

    Dato: 11.11.2013 Klokken: 14:53 Kommentarer: 11


+ 1 dl bakekakao (!!)

Hper det smaker!

muffinsoppskrift

    Dato: 10.10.2013 Klokken: 13:29 Kommentarer: 5



De skal vre blte inni. Som sagt s er de like gode frosne som nystekte. Jeg vil virkelig anbefale fryse dem ned samme dag som dem er laget for s ta dem opp igjen. P denne mten unngr du mtte kaste muffinsene p grunn av de har sttt for lenge i skapet og blitt trre og ikke noe srlig gode!

Lykke til!

recipe; brownies

    Dato: 21.09.2013 Klokken: 20:06 Kommentarer: 7

Var oppe hoppet i ttetiden i dag. Klokken ni bar det p jobb, hvor jeg brukte hele min formiddag. N har jeg kommet hjem og tatt turen til Nora. Fikk laget en brownieskake p den lille timen jeg var hjemom. Effektiv lrdag med andre ord. N str jentekos og kaker for tur. Can't wait. Skal prve f tatt en outfit fr jentene kommer. Har jo blitt litt lat p den siden den siste uka. Min unnskyldning; jeg vkner rett fr skolen, trtt og kald = tar p sjal og varm genser.

Vel nok mas, det jeg hadde tenkt dele med dere i dag er en oppskrift p en yummy brownieskake. Etter jeg begynte flge denne oppskriften har jeg ikke laget andre.


Lykke til!

home made frozen yoghurt

    Dato: 19.08.2013 Klokken: 16:29 Kommentarer: 18






Laget meg en hjemmelaget frossen yoghurt i gr, som ble noks god. Jeg lot yoghurten st i frysen i noen timer. Deretter toppet jeg den med m&m's, twix-sjokolade, bringebr og sjokoladesaus. Nam, fin avsluttning p sommerferien. Yoghurt er jo sunnere enn is, s fryse yoghurt er en fin erstatning for den himmelske iskremen. N er det tilbake til litt sunnere alternativer. S fr vi se hvor lenge jeg klarer holde meg unna. :-)

Har du laget noe lignende?

sunt og godt

    Dato: 12.06.2013 Klokken: 15:41 Kommentarer: 1

Jeg har ftt sprsml om jeg kan lage et innlegg med mine tips til litt sunnere mltider, og det kan jeg jo. Selv om kroppspresset og kroppsfokuset i Norge har aldri vrt strre enn i r, synes ikke jeg det utgjr noen forskjell om jeg deler mine sm tips her. bytte ut skolebollene med br og hvetemel med litt havre har bare kroppen godt av.

Dette er et tips jeg har komt med fr. dele opp epler og annen frukt er en veldig fin lsning dersom man er smsulten. Eller har lyst p noe godt. Selv liker jeg de best dersom de er drysset med kanel. Du an eventuelt drysse over litt sukker dersom du vil ha det litt stere.




Dette er noe av det smarteste og letteste du kan lage deg. Det er ogs sunt og veldig godt. For ikke glemme nevne veldig mettende. Pannekakene er laget p 1-2-3. De smaker enda bedre dersom du spiser det med cottage cheese, hjemmelaget syltety og br eller frukt. Nam!


Putt alt du finner av fr og annen fiberholdig mat og vips, der har du gode knekkebrd. Dette er veldig enkelt og sunnere enn de man fr kjpt p butikken. Interenttet florerer av ulike oppskrifter s her kan du egentlig velge og vrake.


Dersom du har lyst p noe mer stt. Er vaniljekesam et godt alternativ. Sammen med blbr, jordbr og andre frukter er det supergodt.


Noe av det beste jeg vet er kyllingsalat. Stek kylling i en stekepanne. Dryss over litt krydder. Skjr opp grnnsaker. Og vips der har du en fin og ddsgod middag, lunch, frokost eller kvelds.




Leverpostein inneholder jern, noe som er viktig for hjernen. P s og si hver eneste matpakke jeg har med p skolen finner du leverpostei og agurk som plegg. Denne kombinasjonen er blitt en favoritt.

Har du noen godt tips dele?

oppskrift: gulrotkake

    Dato: 12.05.2013 Klokken: 22:46 Kommentarer: 2

Tenkte dele en oppskrift p en god gulrotkake som jeg laget i kveld. Veldig enkel, og de fleste av ingrediensene finner du som oftest hjemme. Kanskje sett bort fra kremosten da. :)


Det frste du gjr er vaske og skrelle gulrttene fr du begynner raspe dem. Etterp lager du eggedosis ut fra egg og sukker. Deretter sikter du i det trre, og blander gulrttene og oljen sammen. S steker du kaka i ca 30 min p den nederste rilla p 180 grader. Mens kaken steker blander du sammen ingrediensene til osteglasuren. Det er lurt p forhnd ta ut den naturelle osten og smret fra kjleskapet slik at det har romtemperatur. Da er det lettere f en glatt glasur. Denne skal smres p nr kaken er blitt kald.




Hper den smaker!

OPPSKRIFT P CUPCAKES

    Dato: 04.06.2012 Klokken: 16:37 Kommentarer: 7

Fikk sprsml om jeg kunne legge ut oppskriften p cupcakesa og frostingen, og det kan jeg selvflgelig.

Cupcakes:

4 dl sukker
250 g smr
4 egg
2 dl melk
6 dl mel
3 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
pisk smr og sukker hvitt.

Tilsett vekselsvis egg, melk og det trre. Fyll formene 2/3 fulle og stek dem p 175 grader C. sm stekes i 15-20 minutter, store 20-25 minutt.


Frosting:

250 g smr (blir litt til overs)
+ ein del melis (her m du nesten bare se hvor mye du vil ha)
+ litt melk (ikke for mye, men heller ikke for lite)
+ konditorfarge og du nsker det
S er det bare hive p med alt du har av kakepynt og de blir tipp topp gode! :)
Hper det smaker!

BROWNIESEMUFFINS

    Dato: 01.02.2012 Klokken: 21:21 Kommentarer: 0

Tenkte jeg kunne dele med dere en veldig god oppskrift p browniesemuffins. De har vrt en favoritt i revis.

100g smeltet smr/margarin i en kjele for seg selv. Dette skal hellers i til slutt.

2 egg
2 1/2 dl sukker
- til eggedosis

4 ss kakaopulver
2 dl hvetemel
1/2 ts bakepulver
- bland sammen med eggedosisen

Hell s i smret.
Fordel rren s i muffinsformenen

Blir ca. 12 muffinser.

Stekes midt i ovnen p 200C i ca 15 min.