gdansk guide (kajasagenes) hits

gdansk guide

    DATO: 24.08.2014 KLOKKEN: 16:27

På det siste 1,5 året har jeg besøkt Gdansk i Polen hele 4 ganger. Det kommer vel ikke som ett sjokk på dere at jeg liker meg i Gdansk? Jeg ønsker med det å dele mine tips og anbefalinger om byen i en liten guide her. Kanskje Gdansk blir reisemålet på din neste utenlandstur?

Gdansk er kjent for sin flotte arkitektur med sine nydelige utsmykninger. Byen ble bygd opp make til hvordan den så ut før, etter den ble jevnet med jorden under andre verdenskrig. Gdansk er en del av hva de kaller for en tricity, sammen med de to nabobyene Sopot og Gdynia. Det er enkelt, effektivt og billig å reise med tog mellom de tre byene. I Polen har de pengeenheten zlotzy. 1 zlotzy tilsvarer ca. 2 - 2,4  norske kroner. Vil anbefale å ta ut penger på flyplassen. Her slipper du nemlig å betale gebyr. Ellers kan det være lurt å ha med seg litt småpenger, mynter og ti-sedler, ettersom det er så og si umulig å få vekslet en enkel 100-lapp, i de fleste småbutikkene i Polen. Før man drar til en ny by vil jeg virkelig anbefale alle å planlegge turen. Det har jeg gjort på mine turer og alltid fått mye igjen for det! Spontanintet og det uplanlagte er alltid det gøyeste, men i en by som Gdansk, hvor man vil få med seg alt på kort tid, er det umulig uten å ha gjort litt research først.Byen er et sted du tar turen til når mørket siger på og du kjenner magen begynner å rumle. Den vakre arkitekturen og de flotte fargerike bygningene er det første du får øye på her. For i Gdansks gater kan man faktisk vandre i timevis. I hovedgaten, Dlugi Targ, finners det tett i tett med restauranter. På sommerstid kryr det av folk, og gatemusikanter skaper en hyggelig atmosfære. Noen uker om sommeren holdes det et populært marked i gaten Mariacka. Her finner du alt som er å finne på marked. Mot nattestid vandrer de fleste hånd i hånd langs elven. Her finnes restauranter av mange slag. Du hører skrik fra folk som hopper i strikk og på andre siden av elven ser man Gdansk Eye. Har man lyst til å vrikke på rumpa til dunkende musikk (anbefaler lørdager - eneste dagen de spiller sanger du faktisk har hørt før) kan det gjøres i ett partytelt ved siden av pariserhjulet. Både pariserhjulet og partyteltet er ryddet bort på vinterstid. Da er gatene nesten tomme for mennesker og byen er stille og har en helt annen ro over seg enn om sommeren. Menneskene har tatt turen inn på puber og restauranter, og på nesten et hvert bord sitter det folk. 


Den billigste måten å komme seg rundt i Gdansk på er ved tog. Hovudstasjonen i Gdansk heter Gdansk Glowny (på bildet under) og ligger like ved Madison kjøpesenteret. Å reise med tog i Polen kan være litt utfordrende ettersom mange av stoppestedene har rare vanskelige navn, som for eksempel Gdansk Wrzeszcz. Her er det lurt å spørre de i resepsjonen hvilken togstasjon du skal stoppe ved på de enkelte stedene du vil besøke. Betalingen av billetter skjer på automater ved stasjonen og togbilletten er veldig billig. Det høyeste vi noen gang har betalt er 12 kroner, og på de 12 kronene kan du reise langt. Togene går hvert 10. minutt! Frem og tilbake fra flyplassen bruker vi å ta taxi. Taxi er veldig billig i Polen. Det koster fra ca. 50 - 120 zl. Vil anbefale deg å stille deg i kø for å komme i en skikkelig taxi og ikke bli lurt av de som så og si drar deg med inn i bilen deres. Kjører du med de som kjører "privat" blir turen fort mye dyrere enn det den trenger å bli. Bestilling av taxi til flyplassen kan du overlate til de i resepsjonen på hotellet.Når det kommer til overnatting til jeg anbefale Hotel Artus. Her har jeg bodd på alle turene mine til Gdansk, og er alltid like fornøyd! Beliggenheten er perfekt. Hotellet ligger i gaten Piwna, som er nabogaten til hovedgaten Dlugi Targ. Man er i selve byen når man har tråkket over dørstokken. Om sommeren hører du fra hotellrommet folkelivet i gaten fra tidlig morgen til sent på natt. Noe jeg var positivt overrasket over, første gang jeg bodde her, var at hotellrommene så ut som de gjør på bilder fra hotellets nettside. Fint og ryddig. Badet var lyst, rent og romslig. På hotellet arbeidet det hyggelige og hjelpsomme resepsjonister. Her fikk du hjelp både dag og natt. Kart og veibeskrivelser var noe de gledelig gav bort. Taxiselskapet hotellet samarbeidet med var også det billigste vi var borti. Hotellfrokosten bestod av ulike typer brødbakst, frukt, yoghurter og frokostblandinger. Egg og kjøtt var også mulig å få smake på. Med andre ord en grei frokost.


Når man besøker Polen vil man bli overrasket over den billige maten som selges der! Vi spiste oss mer enn mette på under seksti kroner. Til og med på Mc Donalds er det billigere! Mc Flurry koster 12 kroner for eksempel. En 0,5 l brusflaske koster i Norge rundt 20 kroner, i Polen koster den 4 - 7 kroner. Både i gaten Piwna og i gaten Dlugi Targ finnes det matbutikker som er åpen 24 timer i døgnet. Dette bruker vi å nytte oss av på kvelds- og nattestid da vi handler inn godis og brus til å ta med på hotellrommet. Et tips når du er på en matbutikk; kjøp med deg alt du har lyst på (og litt til) av sjokolade og godis. Dette er kjempebillig der nede!

Frokost og lunch: Til frokost og lunch er restauranten MANO, tidligere CICO, et fint alternativ. Her serveres mye god drikke og enkle frokostretter. MANO finner du i gaten Piwna. I hovedgaten ligger Lookier Cafe. Her selger de mye god frokostmat til en billig penge. Her vil jeg anbefale deg å teste ut sandwichen og milkshaken de har der. Jeg vil også anbefale Hotel Artus restaurant som et fint spisested for både frokost, lunch og middag.

Middag: Når det kommer til hvor man skal spise middag under oppholdet i Gdansk, vil jeg anbefale restaurantene Buddha og Goldwasser; Restaurant Buddha finner du i gaten Dluga, som er den øverste delen av Dlugi Targ. Denne restauranten er en absolutt favoritt med nydelig mat og profesjonelle servitører. Restauranten serverer indisk og thailandsk mat. Her vil jeg anbefale kylling i karri, kylling i cashewnøttsaus og tikka masala.
Restauranten Goldwasser er kjent for sin utsøkte biff, og biffen -  den var virkelig utsøkt. Goldwasser finner du langs elven i gaten Dlugie Pobrzeze. Restauranten endrer sin meny mellom sommer og vinter. På sommeren er også en nydelig kyllingrett mulig å spise her. Goldwasser er en veldig fin og populær restaurant. Her er det lurt å booke bord for kvelden helst tidligere på dagen eller før. Dette kan de i resepsjonen på hotellet fikse for deg, uten problem. 

Sant skal sies om isen i Gdansk, den er ikke av de bedre jeg har smakt. For en iselsker å være må jeg si jeg ikke ble særlig imponert, men noen helt greie sorter hadde de selvfølgelig.
I selve gamlebyen i Gdansk er det ikke mye shopping å finne, om man ikke er på utkikk etter smykker, diamanter, perler og stein. Her er utvalget av raw stort! Shoppingutvalget i Gdansk er likevel ganske bra. Å ta toget til shoppingsenteret Galeria Baltycka er helt klart verdt turen. Her finner du alle klesbutikker du kunne tenke deg; Pull & Bear, Stradivarius, Bershka, H&M, Levi's, Nike, Mango, Zara, Mohito - u name it! Samt en rekke skobutikker, restauranter og beauty shops. Ønsker du å handle merkeklær på salg kan du ta taxituren til Fashion House Outlet Store. Her finnes mange småbutikker som alle selger merkeklær til redusert pris. Mine favoritter var Nike og Levi's. I Gdynia finner du shoppingsenterene Klif og Riviera. Her har de mange av de samme butikkene som på Galeria Baltycka, men også Michael Kors og New Look på Klif. For å komme seg til disse kjøpesenteret kan du ta taxi eller tog. En timinutters gåtur fra gamlebyen i Gdansk finner man shoppingsenteret Madison. Her er ikke utvalget enormt, men man kan finne butikker som Douglas, Mohito, Sinsay, Nike og Stradivarius. Polske butikker som er verdt å besøke er Mohito, Rossman og Douglas. Klesbutikken Mohito selger utrolig fine klær i en sofistikert stil til en fin pris. Rossman minner om Boots Apotek. Her finner du sminke og hudprodukter til halve prisen som i Norge, pluss veldig mye annet. Kun to minutters gåavstand fra hovedgaten finner du en Rossmann butikk. Douglas er som Parfymelle, bare i Polen finner du parfymer og hudprodukter til billigere enn taxfreepriser. 

Det er utrolig mye annet en kan bruke tiden på i Gdansk enn shopping. Her er planlegging viktig for å få gjort alt som er ønsket på listen. På sommeren vil jag anbefale deg å ta turen til Sopot og ta en tur i Gdansk Eye. Rundt juletider finnes det julemarked i Gdansk. Dette er veldig koselig å få med seg. 

Skal du til Gdansk om sommeren må du ta deg en dag i Sopot. Sopot er regnet som Polens badeby. Her er det svært få som bor ettersom det er blitt utrolig dyrt å bo her. Dette kommer av at polakkene selger husene sine dyrt til folk med mye penger som bruker dem til feriehus. Til Sopot kommer det polakker fra hele Polen for å være på ferie. Å komme seg til Sopot fra Gdansk Glowny (togstasjonen) tar drøye 20 minutter og koster deg under 8 kroner. Nede i byen finner du stranden. Her er det fint bygd opp med kiosker og småbutikker som fører ut til moloen. For å ta turen ut på moloen betaler du ca. 15 kroner. Moloen i Sopot er Europas lengste og herfra ser du innover til vakre Grand Hotell og til strendene. Å tilbringe en solskinnsdag på stranden i Sopot er ingen dum ide. Sanden er utrolig deilig og ren. Det er ikke en eneste stein å finne i den. Vannet derimot er skittent og ingenting å skryte over. Men sant skal sies, det var mange som badet i det. 

Hovedgaten i Sopot, Bohaterow Monte Cassino, er en veldig fin gate. Her minner bygningene om bygningene i Gdansk, med andre ord veldig flotte og fargerike bygninger. Her står gatemusikanter og selgerer og lager liv og røre i gaten. Gaten har også mange fine restauranter, samt noen klesbutikker. Sopot er ikke plassen man drar for å shoppe, men har man lyst til å oppleve et bra uteliv ryktes Sopot å kunne levere nettopp dette. 

På sommertid er Gdanks eye umulig å ikke legge merke til. Fra hovedgaten ser man pariserhjulet bakom alle bygningene. Gdansk eye ligger på andre siden av elven. Å ta en tur i hjulet en fin kveld, er en veldig flott opplevelse selv for oss med høydeskrekk. Hjulet minner om London eye, men er mindre og går en del raskere. Oppe i Gdansk eye har du utsikt over hele byen. Like ved pariserhjulet var det også mulighet til å hoppe i strikk fra en kran og ned mot elven. Dette var noe vi ikke nølte med å takke nei til, haha. Er du i Gdansk og ser at himmelen er en smule rosa - ta en tur i pariserhjulet med noen du er glad i, det var såå vakkert. Like ved gaten Piwna finnes det en kirke mye større enn alle andre bygninger i byen. Dette er Mariakirken, også kallet St. Mary's Church. Mariakirken er en utrolig stor og flott kirke. Her har du muligheten til å ta turen opp i tårnet i kirken. Dette koster 5 kroner. Tårnet ser du til høyre i bildet oppe til høyre av Gdansk eye-bildene. Her går du 400 trappetrinn oppover for å komme til en utrolig fin utsikt over hele byen. De første tohundre trappetrinnene foregår i en vindeltrapp. Her skal man ikke utelukke muligheten for å bli en smule svimmel. De resterende tohundre trappetrinna foregår i et større rom. Jeg må si det var utrolig kult å vandre oppover og være like høyt oppe og faktisk høyere, som taket i den store kirka. Trappetrinnene oppover er virkelig verdt turen. Utsikten der oppe er fantastisk!


Er du i Gdansk ved juletider må du få med deg det årlige julemarkedet de arrangerer. Her finnes det mange små boder der de blir solgt alt fra mat til leker og klær. Det er ikke så mye som er verdt å bruke penger på, men julemarkedet er veldig koselig å få med seg. Julemarkedet finner sted på Węglowy torget, like et museum i enden av gaten Dluga. For å komme deg hit går du oppover hovedgaten Dlugi Targ, videre oppover Dluga og så ser en museet i enden. Til høyre for museet ligger markedet. Å være i Gdansks gater i desember måned er ganske fint i seg selv. Polakkene sparer ikke på julepynten og julelysene, for å si det slik. Når man først er i Polen hvor både massasje, hårklipp, manikyr og vippe-extensions er utrolig billig, må man få lov til å skjemme seg selv litt bort. På Jacques André Hair & Spa har vi fått massasje, hårklipp og manikyr, opptil flere ganger. Salongen var utrolig fin og ryddig, og de ansatte var veldig flinke og profesjonelle. Her skal jeg helt klart tilbake å fikse både negler og hår. Salongen finner du i en gate som heter Elzbietanska (gatenummer 9/10). Salongen har åpent fra 09.00 til 20.00, og på søndager fra 09.00 til 17.00. Det kan være lurt å booke time noen dager før, for å være sikker på at de har ledige timer til deg. Etter litt reserch om Gdansk og hva man kan oppleve der kom vi over Escaperooms. Escaperooms finner du på samme arena som fotballbanen. Dette området blir kallet PGE Arena. Her finner du et område som er kallet FUN Arena. På FUN Arena kan man kjøre gocart, spille paintball, hoppe i trampoline park eller ta en tur i et av rommene til escaperooms. Sistnevnte gjorde vi, og det var en veldig gøy opplevelse. Escaperoms går ut på at deltakerene velger seg et av totalt fire rom. Hvert rom har sin case, for eksempel å finne ut hvordan en etterforsker døde, eller hvordan noen har tatt med seg et barn fra et barnerom. Dere får komme inn på rommet hvor denne mystiske hendelsen fant sted og skal gjennom å bruke det som er å finne i rommet, samt din gode hukommelse løse saken. Dere har seksti minutter på deg til å løse oppgaven. Her vil du møte på en rekke koder, låste skrin, skap og dører. Du kan være fra 2 - 6 personer, og ut fra egen erfaring blir det utrolig mye å gjøre dersom man kun er to. Samarbeid er også utrolig viktig for å komme i havn med oppgaven, og klare å "escape" rommet. Dette er god hjernetrim! Å leige et rom  koster ca 160 kroner, så jo flere dere er dess billigere blir det for hver enkelt.

Håper noen av tipsene kom til nytte! Nå gleder jeg meg allerede til neste Gdansk- tur, for å oppleve enda mer av denne nydelige byen! 

Marie

29.08.2014 @ 22:44

Ååh, for ein fin tur <3

a

05.07.2015 @ 17:36

Neglene dine ble skikkelig fine! er det vanlig manicure du tok?

Kaja Sagenes

05.07.2015 @ 19:24

a: Takk for det! Jeg tok en fransk manikyr med shellac :-)

a

06.07.2015 @ 14:07

Vil du anbefale å ta shellac? ødelegger det neglene eller blir de stygge når de vokser ut? Og hvordan fjerner man shellac fra neglene?

Kaja Sagenes

06.07.2015 @ 16:34

a: Hmm, vanskelig spørsmål i grunn. Shellac er utrolig fint, og man kan ha sine egne negler, slipper å sette på falske negler. Det synes jeg er veldig greit! Shellac kan jo også vare ganske lenge, min har holdt til 3 - 4 uker. Samtidig må jeg ærlig si at jeg har ikke funnet ut hvordan jeg skal få den av. Det sies at neglelakkfjerner med aceton skal være bra å bruke. Ved at du dypper bomullsdotter ned i aceton og så legger bomullsdotten på neglene og tar aluminiumfolie rundt. Ha på aluminiumfolie i 10 minutter og shellacen skal være lettere å fjerne etterpå. Dette har ikke funket på meg de siste gangene jeg har tatt shellac og jeg har endt opp med å bare dra av shellacen. Da har ikke neglene vært så fine etterpå, for å si det slik. Men jeg har flere venninner som har fått til å fjerne shellacen ved hjelp av aceton. Som sagt et vanskelig spørsmål å svare på. Shellac er veldig fint og varer lenge, men å ta det av er noe dritt! Haha..

Maja Kvandal

19.07.2015 @ 16:22

Hei! Tok du vippe extations, eventurelt hvor? :-)

Maja Kvandal

19.07.2015 @ 16:24

Hei! Tok du vippe extations? Hvis du tok, hvor tok du? :-)

Kaja Sagenes

19.07.2015 @ 18:49

Maja Kvandal: Hei du! Nei, jeg tok ikke vippeextensions. Hadde planer om å gjøre det, men vi ble enige om at vi ikke ville bruke tiden vår på det. Hadde jeg tatt ville jeg nok tatt det på samme salongen som jeg har nevnt tidligere i innlegget, Jacques andre hair and spa :-)

Siw Anita

22.08.2015 @ 22:28

Er Michael kors billigere her enn hjemme. Hvilke(t) kjøpesenter nærmest Gdansk finner jeg Michael kors på?

Kaja Sagenes

24.08.2015 @ 01:00

Siw Anita: Det vet jeg dessverre ikke. Kan godt tenkes at det er litt billigere ja, men det kan jeg ikke svare sikkert på. Vet de selger Michael Kors på Klif i Gdynia, ellers har ikke jeg vært på noen MK butikker i Polen. Google det! Kan godt hende de selger MK på flyplassen. Der selger de ofte det billigere enn i butikkene. Jeg kunne spart rundt 400kr hadde jeg ventet med å kjøpe min MK veske til flyplassen istedenfor å kjøpe den da jeg var i Malaga i sommer :-)

Sandra

26.09.2015 @ 18:07

Hei! For å komme inn i Mariakirken, måtte dere bestille billett på førehand eller betalte du deg inn når du kom fram til kirken? :-)

Kaja Sagenes

26.09.2015 @ 22:42

Sandra: Hei hei! Når vi va der var det helt gratis ågå inn i selve kirken. For å ta turen opp i tårnet betalte vi en liten pengesum 10-20 kr ved døren opp :-)

Sandra

29.09.2015 @ 19:51

Tusen takk for svar! Planlegger en tur ned dit selv, så denne reise guiden passet mitt i blinken :-) Et siste spørsmål som jeg lurer på er hva du mener er den beste måten å komme seg til og fra flyplassen og hotellet? :-)

Kaja Sagenes

29.09.2015 @ 21:43

Sandra: Så gøy å høre! Jeg har selv nett booket tur nr. 4 ned til vakre Gdansk og gleder meg som bare det! :-) Transport til og fra hotell gjør jeg alltid i form av taxi. Taxi er veldig billig i Polen så det koster vel alt fra 50 - 120 zl. Vil anbefale deg å stille deg i kø for å komme i en skikkelig taxi og ikke bli lurt av de som så og si drar deg med inn i bilen deres. Kjører du med de som kjører "privat" blir turen fort mye dyrere enn det den trenger å bli. :-)

Sandra

02.10.2015 @ 18:53

Okii, det skal jeg huske på! Tusen takk for hjelpen :-)

Wojtek

11.01.2016 @ 16:10

If you happen to visit Gdańsk, I'd reccomend to go to Room of Plenty. It is a privately held museum of a forgotten traveller, Ludwig Plenty. The museum is in a form of a live escape game. At TripAdvisor it's ranked no. 1 in fun and games attractions in Gdańsk. You can read more about it here: http://roomofplenty.pl/en/

24.01.2016 @ 11:38

Hei! Jeg og noen flere har tenkt å dra dit! Men det er en ting jeg lurer på, har de Sephora i Gdansk? :)

Kaja Sagenes

24.01.2016 @ 16:59

Anonym: Det har de! Du finner Sephora på de fleste kjøpesenter der nede :-)

terese

29.06.2016 @ 13:14

Hei! Har fått masse tips. Jeg og samboeren reiser for første gang til Gdansk i september. Vet du hvordan det er der da? været f.eks? også Lurer jeg på om du kan skrive mer om bestilling og slikt? :-)

Kaja Sagenes

03.07.2016 @ 00:25

terese: Hei hei! Så kjekt da! Dere må nyte turen. Været er veldig varierende, men som regel litt varmere enn i Norge. Per dags dato er det rundt 20 grader, men det er ikke lenge siden jeg så at gradestokken bikket over 30 grader der nede. Om vinteren er det ganske likt som Norge, vil jeg si. Det er bare til å sjekke yr noen dager før. :-) Med bestilling hva tenker du på da? Fly og hotell? Jeg flyr alltid med wizz som er både billig og enkelt. Hotell pleier vi å bestille gjennom booking.com :-D

Greta

25.02.2017 @ 00:47

Hei! Hva anbefaler du for to venniner som vil oppleve mest mulig på en helg i mars, i Gdansk?

Kaja Sagenes

25.02.2017 @ 10:10

Greta: Hei! Så gøy da! Gdansk er så koselig :-) Hva jeg anbefaler er jo i grunn opp til hvordan dere er som personer. Eg liker å shoppe, spise god mat og klippe og fikse hår og muligens negler også, og ville med det brukt tid på nettopp dette. Jeg har skrevet om fine restauranter, steder å shoppe og lagt inn en frisør og massasje salong som jeg liker i Gdansk guiden min - så ta en titt på den! :-) god tur!

Greta

25.02.2017 @ 16:23

Tusen takk for svar! Er det lurt å bestille spa og massasje før vi reiser? Vi reiser 9.-12.mars :-)

Kaja Sagenes

26.02.2017 @ 11:49

Greta: Bare hyggelig! Det ville jeg gjort ja :-)

Maria

02.04.2017 @ 19:54

Hvor ligger den største Sephora butikken i Gdansk? :) og hvilken annen sminke og sljønnhetsbutikk selger billig sminke og eventuelt hvor ligger det?

Kaja Sagenes

11.04.2017 @ 23:49

Maria: Sephora finner du blant annet på Galeria Baltycka, det nærmeste kjøpesenteret av de store kjøpesenterene i Gdansk. Ellers selger Rossman og Douglas billig sminke. Begge er å finne overalt i Polen :-)

Martin

16.01.2018 @ 12:22

Vi valgte leiligheter i Gdansk. Beslutningen om å kjøpe en leilighet fra Dekpol var veldig nøyaktig. Full profesjonalitet og engasjement. Nøkkelferdig prosjekt. Alt er perfekt, akkurat som vi drømte om. Fra det jeg vet, blir det gjort en annen investering på Varehusøya ? Grano Residence. Det er verdt det.